Opleiding tot LOTUS slachtoffer

Als LOTUSslachtoffer kun je ingezet worden bij bv. EHBO-verenigingen, BHV-instanties, brandweer, ambulancediensten, diverse onderwijsinstellingen etc.
Het spelen van een oefenslachtoffer is een serieuze zaak. Je helpt mensen immers om zich voor te bereiden op hulpverlening 'voor als het een keer echt is'.

Begincriteria

  • je bent in het bezit van een geldig diploma eerste hulp (het Oranje Kruis) of een geldig certificaat 4100 (het Nederlandse Rode Kruis).
  • je bent gezond. 

Wat leer je in de opleiding

ONTWERPEN    Het bedenken van een logisch verhaal, hoe kan het een en ander gebeurd zijn?
ENSCENEREN   De “foto” van het totale ongeval. Alle spullen die men nodig heeft om een ongeval er zo natuurgetrouw mogelijk te laten uitzien, zodat het er voor de hulpverlener zo realistisch mogelijk uitziet. (bijvoorbeeld ladder/auto/omstanders)
GRIMEREN      Het maken van verwondingen met namaakweefsel en het grimeren van stoornissen in de algemene toestand, zoals bijv. shock, flauwte e.d.
ACTEREN Het zo natuurgetrouw mogelijk uitbeelden van een verwonding of een storing in de algemene toestand.

Deze vier onderdelen staan centraal. De nadruk ligt op het daadwerkelijk maken en uitbeelden van de letsels en over het 'hoe en wat' van ongevallen : Je leert een ongeval te ontwerpen (hoe is het gebeurd) en welke enscenering (wat hoort erbij) er nodig is om een ongeval zo realistich mogelijk neer te zetten.  Dit alles zoals  beschreven in het LOTUSleerboek. 
 
De opleiding wordt afgesloten met een landelijk centraal examen. Als je dit examen met goed gevolg aflegt, mag je jezelf LOTUSslachtoffer noemen. Het diploma is twee jaar geldig.

 Vervolg
Nadat je gediplomeerd bent, sluit je je aan bij een studiekring. Bij een studiekring  zijn gediplmeerde LOTUSslachtoffers aangesloten en zij houden daar onder leiding van een instructeur hun vaardigheden op peil tijdens de herhalingslessen. Als je in die twee jaar (geldigheidsduur diploma) hebt laten zien dat je nog steeds over alle competenties beschikt, zal de instructeur jouw diploma weer met twee jaar verlengen.